Plannen en organiseren
Je kent het vast wel: zo’n dag waarop je weer (veel) tijd te kort komt. Dan komen de dingen niet op tijd af of ze blijven liggen, terwijl het toch echt had moeten gebeuren. Plannen en organiseren is niet iets dat iedereen zo maar kan. Je kunt het in meer of mindere mate wel leren.
In mijn leiderschapstrajecten werk ik doorgaans veel met de inzet van de TMA. Daardoor kunnen we al snel vaststellen of iemand op basis van zijn drijfveren aanleg heeft voor het ontwikkelen van de competentie plannen en organiseren. Wat we willen voorkomen is dat jouw medewerker tijd en energie gaat steken in het ontwikkelen van iets dat hij niet (van nature) in zich heeft. Pietertje kon ook niet voetballen, maar wel verdomde goed schaatsen.
De TMA verstaat onder plannen en organiseren: doelen en prioriteiten bepalen en benodigde acties, tijd en middelen aangeven om deze doelen te verwezenlijken. Vooral doelen stellen is in veel organisaties nog wel eens een probleem. Als je geen doelen stelt en niet weet welke resultaten je wilt behalen, dan kun je ook geen prioriteiten bepalen. Het lukt dan ook niet om te plannen en te organiseren.
Medewerkers die als talent doelgericht en accuraat hebben, kunnen over het algemeen vrij eenvoudig plannen en organiseren. Ze zijn goed voorbereid, weten wat ze willen bereiken en als het toevallig anders loopt dan bedacht, stellen ze hun planning moeiteloos bij. Toch kunnen medewerkers die deze talenten niet hebben ook de competentie verworven hebben omdat ze het (noodgedwongen) hebben geleerd. De vraag is dan wel of ze er qua energie niet op leeglopen, ondanks dat ze het goed kunnen.
Wil jij ook weten hoe het gesteld is met het vermogen van jouw teamleden om te plannen en organiseren? Neem dan gerust eens contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.
Geef een reactie