Zit jouw medewerker nog op de juiste plek?
Je loopt misschien wel eens over de werkvloer en de werkenergie van jouw mensen lijkt wel ver te zoeken. Ze doen wat ze moeten doen, maar het enthousiasme straalt er nu niet bepaald van af. Het lijkt wel of ze niet meer op de juiste plek zitten en dat is niet goed voor het (beste) resultaat. Wat kun je hier als leidinggevende aan doen?
Je kunt de werktevredenheid van jouw medewerkers op een heel eenvoudige manier onderzoeken. Het gaat bij jouw mensen namelijk om de volgende aspecten:
Arbeidsvoorwaarden
Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er als extraatje naast het salaris? Welke mogelijkheden zijn er om talentvolle acties te belonen? Welke studiemogelijkheden zijn er voor de medewerker? Vindt jouw medewerker überhaupt dat hij voldoende verdient voor het werk dat hij verricht? Ziet hij voldoende kansen voor promotie? Arbeidsvoorwaardelijk moet hier de balans zijn tussen wat jouw medewerker levert aan arbeid en wat hij daarvoor terug krijgt.
Arbeidsomstandigheden
Hoe wordt de werkdruk ervaren? Levert het werkstress op? Kijk dan ook naar mogelijk onnodige procedures en de hoeveelheid papierwerk. Wat vindt jouw medewerker van de aard van de werkzaamheden? Is er voldoende balans tussen uitdagende taken en minder leuke, maar wel noodzakelijke taken. Kan de medewerker zijn talent kwijt in zijn werk? Geef jouw medewerker de regie op zijn eigen werk met een goede balans tussen wat hij moet doen en wil doen.
Cultuur en sfeer
Hoe wordt de onderlinge sfeer ervaren tussen de collega’s en met de leidinggevende? Is er waardering voor en erkenning van het werk dat wordt verzet? Is er voldoende ruimte voor eigen inbreng op het eigen werk, de werkomstandigheden en het beleid van de organisatie? Hoe gaan jullie om met de talenten van de collega’s? Dit blijkt uit onderzoek één van de belangrijkste onderwerpen te zijn voor het welbevinden op de werkvloer.
Organisatorisch
Ervaart de medewerker dat er voldoende wordt geïnformeerd en gecommuniceerd? In welke mate is hij op de hoogte van het bedrijfsbeleid? Interesseert de medewerker zich hiervoor? Nog belangrijker is de vraag of hij er door geïnspireerd raakt en of hij zich erbij betrokken voelt. Met andere woorden: heeft de medewerker inspraak en invloed? Hier is de balans tussen eigen en organisatorisch belang een aandachtspunt.
Wij adviseren altijd om regelmatig met je medewerkers in gesprek te gaan over dit soort zaken, naast natuurlijk de andere aspecten rondom duurzame inzetbaarheid, zoals gezondheid en de balans werk-privé. Dit noemen wij een FIT-gesprek.
Wil jij ook aan de slag met dit soort gesprekken in jouw organisatie? Neem dan vooral contact met ons op en wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn.
Geef een reactie